Alanında uzman, birbirinden kıymetli hocalarımızın bulunduğu Eğitim Fakültemiz, alana önemli katkılar sunan çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. “21. Yüzyılda Öğretmen” teması ile 19-20 Ekim 2023 tarihlerinde düzenlenen 4. Eğitim Araştırmaları Kongresi’nde (EAK 2023) yeni çağın eğitim metodolojisine dair yaklaşımlar ele alındı.
Bu yıl teması “21.Yüzyılda Öğretmen" olarak belirlenen ve 19-20 Ekim 2023 tarihlerinde düzenlenen Eğitim Araştırmaları Kongresi; teorik eğitimden uygulamalı eğitime, teknolojik değişimin mesleği çok yönlü şekillendirmesinden, öğretmenlerden beklentilere kadar pek çok konuda farklı arayışların tartışıldığı, perspektiflerin sunulduğu oturumlara sahne oldu. Tarihi eğitim mekânlarımız olan Üsküdar ve Ayasofya Yerleşkelerimizde gerçekleştirilen kongrede ülkemizin farklı bölgelerinden eğitimcilerin ve akademisyenlerin katıldığı eş zamanlı paneller ve atölye çalışmaları yapıldı. Farklı görüş ve kuramların tartışıldığı, 164 bildirinin sunulduğu kongrede oturumlar, yüz yüze ve çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Her Şey Eğitimden Geçer
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Bingöl, Cumhuriyetin 100. yılını kutlayarak sözlerine başladı. Filistin’de yaşanan şiddeti kınayan Bingöl, “Eğitimciler olarak dünyayı şiddetten uzaklaştırmak ve iyileştirmek için, çocukların sadece ‘çocuk olma hakkını’ yaşayabilmeleri için her şeyin eğitimden geçtiğine inanıyoruz. Bildiğimiz yoldan dünyayı iyileştirmeye devam edeceğiz. Bir sonraki kongremizde dünyanın daha barışçıl olmasını umuyoruz” diyerek eğitimin önemine vurgu yaptı.
Büyük Bir Emek Var
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fahameddin Başar da konuşmasında gönül coğrafyamızda yaşanan vahşete değinerek İsrail’in bir milleti yok etmeye yönelik katliamlarını kınadı. Kongrenin önemine değinen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fahameddin Başar, sözlerini şöyle sürdürdü: “21. yüzyıl eğitimcileri olarak, dünyada barışın ve adaletin sağlanması için canla başla çalışmalıyız. Eğitim Araştırmaları Kongresi, bu açıdan oldukça önemli. 164 bildirinin yer alması, büyük bir emeğin göstergesidir. Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz. Tüm katılımcılara teşekkür ederek, kongrenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.”
Zihinsel Tutsaklık
Kültür Üniversitesinden Prof. Dr. Serdar Erkan ise açılış konuşmasında “Akademik Emperyalizm” ile ilgili bir sunum yaptı. Erkan, “Akademik bağımlılık, belirli ülkelerin sosyal bilimlerinin maruz kaldıkları başka bazı ülkelerin sosyal bilimlerinin gelişiminden ve büyümesinden yoğun bir biçimde etkilendiği durumdur." dedi. Akademik bağımlılığı çeşitli yönleriyle ele alan Erkan, zihinsel tutsaklık ve akademik nakliyatçılık kavramlarını anlatarak sözlerini noktaladı.
Dopdolu 2 Gün
Eğitim Ve Bilim Dili Olarak Türkçe, Öğretmenliğe Çok Yönlü Bakış, Arap Dili Eğitiminde Dünden Bugüne İnovatif Gelişmeler, Uluslararası Yayın Yapma gibi konu başlıklarında düzenlenen paneller ve Erken Çocuklukta Ön Yargısız Eğitim, Travmada Sanat Terapisi, Sınıf Yönetiminde Sistemik Terapi Teknikleri, Akademik Metin Özeti Yazma konularında düzenlenen atölye çalışmalarıyla 4. Eğitim Araştırmaları Kongresi, Türkiye’nin dört bir yanından gelen akademisyen ve öğretmenlerin bilimsel çalışmalarına zemin oluşturan yoğun iki günün ardından sona erdi.