“Yabancılara Türkçe Öğretmek Türkiye’ye Hizmet Etmenin Bir Yoludur”

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile Türkçe ve Yabancı Diller Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜMER) ortaklığında yabancı öğrencilere Türk dilini, tarihini ve kültürünü öğretmeyi amaçlayan eğitimcilerin eğitimini hedefleyen “Yabancılara Türkçe Öğretimi Sertifika Programı” hazırlandı.

Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gökçen Göçen’in ve TÜMER Müdürü Öğr. Gör. Ayşe Çipan’ın koordinatörlüğünde hazırlanan sertifika programının açılışı 25 Şubat’ta Üsküdar Yerleşkesi’nde yapıldı. Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında eğitimcilerin donanımlarının artırılmasının ve öğretmenlik meslekî becerilerinin geliştirilmesinin amaçlandığı 6 haftalık program kapsamında, katılımcılara teorik ve uygulamalı olarak toplam 60 saatlik eğitim verilecek. Eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılar, sertifika almaya hak kazanacak.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muhammet Sani Adıgüzel açılışta bir konuşma yaparak, kursa katılanlara başarı dileklerini iletti.

Açılışta konuşan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Şaban Çobanoğlu, “Uluslararası öğrencilere Türkçe öğretmek meslek olmanın ötesinde, Türk dilinin genişlemesi ve derinleşmesi için vesile kabul edilmelidir. Bu dile kalem ve kelam olarak hizmet eden çok insan var. Bu programa katılanlar da şifahi ve yazılı olarak Türk diline hizmet edecekler. Yabancılara Türkçe öğretmek Türkiye’ye hizmet etmenin bir yoludur.” açıklamasını yaptı.

 “250 milyon kişi Türkçe konuşuyor”

Türkiye’nin ticarî, siyasî, kültürel ve benzeri alanlarda dünya ile ilişkilerinin gelişmesiyle Türkçeye olan ilginin arttığını ve Türk dilinin dünya üzerinde kültürel diplomasimizin en kuvvetli organlarından birisi olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Şaban Çobanoğlu şöyle devam etti:

“Ülkeler sınırlarını topla tüfekle korusa da uzun vadede insanların düşüncelerini etkilemek kültürel diplomasiyle mümkündür. Bunun da en sağlam organı bir milletin dilidir. Türk dili de bu açıdan son derece zengin bir dildir. Bugün dünyada 13 milyon kilometrekare üzerinde 250 milyon kişi Türkçe konuşuyor. Türk dili çok genişlemiştir ama istediğimiz derinliğe ulaşmamıştır. Bu derinliğe uluslararası öğrencilere Türkçe öğretecek, bu alanda yurt içinde ve dışında hizmet edecek arkadaşlarımız sayesinde ulaşacağız. Bu yüzden uluslararası öğrencilere Türkçe öğretmek meslek olmanın ötesinde, Türk dilinin genişlemesi ve derinleşmesi için vesile kabul edilmelidir.”.

Konuşmaların ardından uluslararası kültürün, dil öğretimindeki ve aktarımındaki öneminin anlatılacağı ilk ders başladı.