Mizaç farklılıkları kariyerimizi ve ilişkilerimizi etkiliyor

Edebiyat, psikoloji ve felsefe gibi alanların yanı sıra kişilik ve mizaç farklılıkları üzerine çalışmalar yürüten Yazar İsmail Acarkan, 15 Ekim 201 Pazartesi günü Atik Valide Yerleşkemizde öğrencilerimizle buluştu. Yaşam Boyu Gelişim Kulübü işbirliğiyle düzenlediğimiz etkinlikte, çocukluktan gelen davranışlarımızın kariyer planımızı ve hayatımızı tümüyle etkilediğini söyleyen Acarkan, seminerine mizacın ve kişiliğin tanım ve etkilerini anlatarak başladı.

Mizacın kariyer yolculuğuna etkilerini örneklerle açıklayan Acarkan, “Mizacı bir çekirdeğe benzetecek olursak, kişilik o çekirdekten yetişen ağaçtır. Kişilik değişken bir kavramdır ancak çekirdek değişmez. Örneğin, mizaç farklılıklarını iyi analiz edebilen yöneticiler, çalışanlarından yapamayacağı işleri beklemez ve iş dağılımını mizaç farklılıklarına göre planlar” diyerek 9 ayrı mizaç tipini, olası davranış özellikleri ile birlikte aktardı.

İş hayatında mesleki beceri ve yetkinliklerin yanı sıra kişinin psikolojik uygunluğu, yeterliliği, sosyal statüsü, ekonomik durumu ve insan ilişkileri gibi kavramların da ön planda tutulması gerektiğini belirten Acarkan, iş hayatındaki duygusal eksikliklerin, kişi işini iyi yapıyor ve yüksek kazanç getiren pozisyonlarda çalışıyor olsa dahi mutsuzluk ve başarısızlık getirebileceğini söyledi.

Mezun olup iş hayatına atılmaya hazırlanan öğrencilerimiz için çalışma hayatı ve mizaç tiplerine göre çalışan-yönetici analizlerinden örnekler sunan Acarkan, tanınmış politikacılar, devlet başkanları ve sanatçıların da mizaç tiplerini açıklayarak ilgili kişilerin bilinen söylemlerinin hangi mizaç tipinin özellik ve getirisi olduğunu öğrencilerimizle paylaştı.

Seminerimizin ardından konuğumuza hediyesini Yaşam Boyu Gelişim Kulübü Başkanı Murat Zengin takdim etti. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğrencilerimizin yanı sıra Psikoloji bölümü öğrencilerimizin de katılım sağladığı seminerde, İsmail Acarkan kitaplarını öğrencilerimize hediye etti.